Artsen Centrum voor Borstreconstructie Claudia Willems Drs John H. Sawor Drs Marleen Meesters-Caberg Prof Dr Rene R.W. J. van der Hulst Drs Stefania Tuinder Drs Andrzej Piatkowski

Borstreconstructie, complicaties

Ondanks het feit dat het risico op complicaties steeds minder wordt kunnen er zoals bij elke operatie complicaties ontstaan. Algemene complicaties die bij elke operatie kunnen optreden zijn nabloedingen, infectie en wondgenezingsproblemen. Bij de DIEP  en SIEA operatie kan het gevoel op de buikhuid (tijdelijk) veranderen. Bij de DIEP kan daarnaast soms (tijdelijke) zwakte van de buikwand optreden. Bij reconstructie met protheses kan het voorkomen dat er een infectie rondom de prothese ontstaat. Ook kan de huid die de prothese bedekt afsterven. In beide gevallen kan het dan nodig zijn de prothese te verwijderen. Op de lange termijn kunnen implantaten kapot gaan, of er kan overmatige kapselvorming optreden. In het laatste geval kunnen de borsten dan hard en gevoelig worden.

Voor alle operaties geldt dat de littekens na verloop van tijd meestal vervagen, maar soms blijven de littekens langdurig rood en verdikt. Gereconstrueerde borsten zijn over het algemeen steviger en “jonger” dan de eigen borst. Hierbij geldt dat borsten met eigen weefsel natuurlijker aanvoelen en uitzien in vergelijking met borsten gereconstrueerd met implantaten.

 

Borstreconstructie